DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

O PERNÍKU A PARDUBICÍCH

 

Historie perníku v Pardubicích

Historie výroby perníku v Pardubicích sahá do 16. století. Právo vyrábět perník potvrdila v roce 1759 Marie Terezie. Ve dvacátém století nastalo období rozkvětu výroby, kdy již byla řemeslná výroba doplněna i průmyslovou výrobou. 

V Pardubicích po celou dobu pracovali a dodnes pracují odborníci, kteří ovládají výrobu perníku a kteří předávají toto své duševní vlastnictví dalším pokolením.

Perník z Pardubic i nadále patří mezi žádané výrobky doma i v zahraničí.

Tradice i kvalita perníku, vyráběného v Pardubicích, přinesla městu věhlas a přívlastek "město perníku".

                                                         

 

Wikipedia o perníku:

"Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. ...

Perníkové těsto je často vykrajováno do různých tvarů, vyrábí se perníky kulaté, velmi častým motivem je perníkové srdce, zvířátka nebo třeba půllitr. Po upečení jsou pak tyto perníky zdobeny buď barevnými cukrovými polevami a nebo čokoládou. ... Z plátků perníku jsou slepovány a konstruovány i složitější tvary, nejčastějším motivem je perníková chaloupka inspirovaná pohádkou O perníkové chaloupce.

Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu a kontaktu se světem. Vzhledem k ceně koření byl perník velkým luxusem. Z hanzovních měst byl perník často exportován do vnitrozemí. ... V Česku je nejznámější pardubický perník.

Perník byl exportován na velké vzdálenosti a z toho důvodu byl vyráběn tak, aby během dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí jednak silnému podílu koření a pak také tvrdosti a suchosti. Díky tomu je možno ho skladovat na chladném a suchém místě i několik měsíců."

Plné znění příspěvku, věnovaném perníku ve Wikipedii, je možné shlédnout zde.

 

По русски